Redo för Kvicksund!


Det är verkligen varmt..

Ute nu! När jag gick med Tindra till stallet gick jag med uppdragna byxor och t-shirt, och tyckte i alla fall att det var varmt.
Mockade och fixade allt direkt när jag kom till stallet. Tog sedan in Clooney och gick, som planerat, en sväng i skogen med honom och Tindra. Tindra och Clooney tycker mycket om varandra :)

Om ni undrar vad jag har gjort med hans man så är det för att den ska ligga på en sida ;)


När jag kom en la jag mig och sola ett tag! Underbart! Haha just nu är jag vit som ett spöke, men snart är det ändring på det förhoppningsvis! :D


Ska snart börja göra mig i ordning inför kvällen!


Gårdagen och idag!

Gårdagen:

Sjöng i lovsången i kyrkan. Var riktigt kul och det gick väldigt bra! Åkte sen till stallet och löshoppade Clooney med Malin. Det gick super! Han tyckte att det var väldigt roligt! Han hoppade oxer upp till 1.10 och sen tyckte jag att det räckte. Riktigt fin var han!
På kvällen pluggade jag matte 2 kapitel, gick en promenad med Tindra i det fina vädret och så kollade Tim och jag på film :)
Bilder från igår:

Mina nya kläder :D

Idag:

Vaknade för någon timme sedan. Satte mig då vid datorn och åt frukost. Kollar just nu på bigbrother men ska snart ta en promenad upp till stallet med Tindra. I stallet ska jag ta en promenad med Clooney och även Tindra får ju följa med på den promenaden också. När jag är klar i stallet går jag hem igen. När jag kommer hem ska jag duscha, fixa mig och packa. Mamma skjutsar mig till Kvicksund vid kvart över fem idag. Ska bli så kul att fira valborg med Matilda och hennes kompisar :D! Sover kvar där inatt och sen kommer mamma och hämtar mig dagen efter. :)


Bloggtävling

Skulle inte tacka nej till ett sånt här pannband!



För att komma till tävlingen: http://mittangsull.blogg.se/2012/april/bloggtavling.html

Shopping i stockholm!

Vaknade upp på hotellet imorse. Ett väldigt trevligt ställe att vakna på! :)
Gick upp med familjen och åt en underbar hotellfrukost. Efter det begav vi oss in till stan i stockholm!
Shoppade ungefär hela dagen och jag fick med mig ett par jättesnygga jeans, 2 tröjor och ett par skor hem. Tack mamma som betala allt! :)
Dom släppte av mig i stallet på vägen hem och då red jag Clooney i paddocken. Han var jätteduktig! Tränade honom på att stanna bara med hjälp av röst och vikt och la även ut en bom som vi red över några gånger. Han var även väldigt duktig när jag höll på med hans hovar idag. Igår var han väldigt jobbig och då blev jag arg på honom en gång och sa till honom bestämt en gång. Han verkade förstå eftersom han var så duktig och stod så stilla idag. :) Hade intaget idag också så efter det åkte jag hem.

Sitter nu och kollar på en romantisk komedi med mamma! Kärleken checkar in :) Riktigt bra faktiskt!

Köpte:

På Zara, men dom är mycket snyggare i verkligheten!

köpte på ginatricot!

Även den köpte jag på gina :D

Köpte dom här supersnygga skorna på Deichmann! Fast jag köpte i vita, inte bruna! :)


Alex nya bil!

Alexander har nått sitt mål!

Han har samlat ihop nästan 80.000 kr och köpt sin drömbil,

en Chevrolet Camaro!

Sebastian och mamma åkte med och hämta mig från stallet...



Grattis till bilen brorsan !


Torsdag och Fredag! :)

Igår slutade jag vid 2, åkte då till stallet och fixade till Clooney. Det regnade när jag var där så jag gick bara ner ett tag i paddocken ett tag och longera och släppte honom lite. Han lyssnar väldigt bra och är uppmärksam på det jag gör. Om jag lägger ner longeringsspöt så kommer han direkt till mig och gosar och om jag går, går han efter mig :)
Efter det skyndade jag mig hem och duscha och åkte sedan till kyrkan på lovsångsträning. Det var inte så många musiker där så vi gick bara igenom vilka låtar vi skulle ha och så sjöng vi igenom några. Efter det begav jag mig hemåt igen.
När jag kom hem hade familjen tänkt kolla på en ny film som heter apflickorna. En tjej som heter Linda har en av huvudrollerna och henne känner vi lite sedan tidigare, så det var kul att se. Det kanske inte var min typ av film men i alla fall :)

Går till halv 12 idag och åker som vanligt till stallet efter det. Idag ska jag rida honom, vet inte om det blir paddocken eller ut. Jag kommer till stallet vid kvart i 1 och kl halv 5 ska vi åka till Stockholm, jag och familjen. Vi ska sova på hotell idag och shoppa på lördag. Såå kul! :D Det var länge sen!

Helt vanlig dag!

Idag har varit en sån där dag jag inte längtar till.. Skola, jobba, till stallet och mocka och sova. Det händer liksom ingenting utan jag har bara gjort sådant som jag måste göra.

Skolan gick i alla fall bra! No problem! Jobbet gick också bra! Höll på med pappersarbete mesta delen av tiden. Det rullade på liksom! Vidare till stallet och mocka och fixa. Jag fick en chock när jag kom för att jag såg att han hade sin kvällspåse från igår kvar idag. Dom hade glömt att ge min stackare kvällshöt igår. Men han verkade inte ledsen för det idag i alla fall ;) När jag skulle ta in honom sprang han som en dåre!! Han sprang fram och tillbaka i hagen minst 10 gånger. Den galningen! Och super glad och stolt över att ha sprungit så fort såg han ut att vara också, haha.

Ja, och vad är det jag har kvar att göra idag? Jo, sova!
Godnatt!

Så gulligt!

En bra kattmamma! :)

Blir inget 3-årstest..

..för Clooney. Det funkade inte så bra att anmäla honom och när det väl gick så var det försent. Men jag köpte ju honom precis så det blir väldigt tätt inpå också om jag skulle vara med. Jag ska ju heller inte sälja honom, så om jag skulle åka skulle det bara vara en en kul grej. Men vi kör på 4-årstestet kvaliteten!! :)

Våran skolhäst!

Las Madame är en av våra skoltravare :D Hon vann V86 i Solvalla för några dagar sen!

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article14728703.ab

Skolhästen fixade miljoner på V86 –nu är hon tillbaka

Hon skrällde på V86 förra veckan och fixade miljoner till spelarna.

Nu är travskolehästen Lass Madame tillbaka på V86.

– Hon behöver nog ha lite flyt för att vara med där framme, säger Johanna K Karlsson på Västmanlands Naturbruksgymnasium i Sala.

Omgångens stora överraskning förra veckan var travskolehästen Lass Madame med kusken Rikard Lindh som skrällde i lärlingsloppet till över 18 gånger pengarna.

Omgången bjöd på flera överraskningar och endast 11,5 system löste omgången och värdet för alla rätt slutade på 1 036 948 kronor.

Nu är Lass Madame och Rikard Lindh tillbaka på Solvalla och V86. Hästen startar i ett lärlings- och ungdomslopp vid onsdagens tävlingar.

”Slåss om en placering”

Johanna K Karlsson står som tränare för hästen och är ansvarig för träningen av alla hästar på Västmanlands Naturbruksgymnasium i Sala.

– Det verkar vara bra, men hon möter ett tuffare gäng den här gången. Hon behöver nog ha lite flyt för att vara med där framme. Men med lite tur kan hon vara med och slåss om en placering.

– Hon var över förväntan i förra starten, men hon känns fortsatt fin så jag hoppas att hon är i samma författning. Hon kommer att gå barfota runtom den här gången också. Vi hoppas på att få besöka vinnarcirkeln igen, men det krävs lite tur på vägen.

Vad tyckte eleverna om segern?

– De tyckte att det var roligt. Vi har haft en seger på Solvalla tidigare, men inte inom V86. De tyckte att det var häftigt. Några var med när vi vann och fick besöka vinnarcirkeln.

Skolan har bara haft hästen i ett par månader, men stoet verkar trivas i de nya regin.
– De som hade hästen tidigare hörde av sig och undrade om vi ville leasa henne. Vi tackade ja. Hon verkar ha piggat på sig hos oss.

Sköter hästarna

Det är Johanna K Karlsson sambo som kör hästen och eleverna står för skötsel och träning.

– Min sambo kör hästarna i de flesta loppen. Han jobbar och skor hästarna på skolan. Eleverna är med och kör. Varje grupp är ute minst en gång i veckan och kör hästarna i både snabbjobb och motion.


Friseringsdag

Idag har jag haft en friseringsdag med Clooney. Tvättade och klippte hans svans, klippte hovskägg, fixade mannen, borstade läääänge osv. Skönt att ha en riktig genomgång av hästen någon gång ibland. Ibörjan tyckte Clooney att det var lite kul när jag pysslade med honom, men efter en timme tröttnade han. Då började han trampa omkring lite.. Red efter runt zoonerna med Elin och Doreen. Hästarna var pigga och glada! När vi red förbi dom galna hingstarna på Näs började Doreen brunsta och Clooney skulle visa upp sig. Haha dom är för söta! Smarta jag tappade spöt två gånger också, och ena gången var precis brevid hingstarna. Det var en aningen svårt att komma upp på en stor häst som trampade omkring då, men det gick!

Vädret har ju varit väldigt konstigt idag! Det har haglat, regnat, varit dimmit och till sist har det varit sol. Som tur var så hade Elin och jag sol när vi var ute och red. Underbart! Man känner att sommaren är nära :)

Hello!

Är helt slut efter dagen! Har varit på trav hela dagen med klassen. Vi var i Gävle med en av skolans hästar ,Hector Quick. Det gick sådär för oss, kom bland dom sista, men det var kul i alla fall. Har faktiskt aldrig varit på trav på riktigt så spännande var det allt. Men jag kan erkänna att vissa saker med trav förstår jag inte alls. Nej, ridning är nog mer min grej! :)

Jobbade Clooney lite i paddocken för hand. Lite lydnadsövning osv. Han börjar lära sig! I början kunde jag inte springa med honom för att han fattade ingenting alls. Inte för att det är så svårt, men i alla fall. Nu förstår han precis vad han ska göra och om jag stannar eller saktar ner så gör han också det. :)

Kollade nyss på sista avsnittet av ponny akuten, och det var ju jätte sorligt! Jag tänkte mig själv in i deras situation hur jobbigt det måste vara och säga hej då till alla. Men men.. Jag har läst att dom håller kontakten nu så de är ju bra i alla fall :)
 


Min första dag som ridlärare!

Hade min första lektion idag för Tims lilla syster Ida. Vi lånade en ponny som heter Pralin i stallet och så fick hon rida honom lite. Det var faktiskt riktigt kul att ha lektion! Jag lärde henne grunderna, hur man får en häst att gå framåt, hur man stannar osv. Hon var duktig tycker jag allt :)

Eftersom jag var i stallet med dom så fick min pojke vila idag. Han såg ut att trivas så bra med maten så jag lät honom stå där ;)

Senare ska jag kanske ut och äta med familjen, annars blir det lite plugg och mys!


Igår var ju jag ledig och då var jag hemma hela förmiddagen och sov typ. Det var riktigt skönt! Sen fram mot eftermiddagen/kvällen åkte jag ut till stallet och då red jag Doreen och Clooney.
Det var ju ett helt "underbart" väder men jag gav mig ut i alla fall. Började med Doreen och jag hade inte riktigt bestämt om jag skulle jobba henne i paddocken eller om jag skulle jobba henne ute, men det blev ut. Hon var pigg och glad och trampade på bra. När man rider Doreen så känns det som att hon har lätt för sig, bara hon får lite mer muskler. Fina tjejen!

Sen var det min gubbe då! Jag chansade och red ut i ovädret med honom också. Han var skraj och var på tårna, men han gick på i alla fall. När vi hade kommit en bit så mötte vi en annan häst och han trodde ju typ att det var ett riktigt stort monster som skulle äta upp honom (även fast han var en större häst då). Vi red en liten runda och jag kände mig nöjd med det. Jag blir liksom inte arg på honom när han är rädd för att han gör det inte för att vara dum, så jag driver bara på honom lite så att han ska fortsätta gå och inte stanna.

Jag var nöjd med båda hästarna alltså! Men kanske inte vädret ;)


Ge mig!!!

Skulle passa så bra till min blåa outfit :')

häftigt pannband! - sverige - 2012

Gick bra på jobbet och i stallet!

Det gick väldigt bra att jobba idag! Jag fixade journaler nästan hela tiden, men det var kul! :)

När jag kom till stallet så hade jag förväntat mig att det inte skulle vara någon där alls, men det var ganska många där. Jag tog in Clooney och tränade honom på att lyfta hovarna och så. Jossan hjälpte också till lite, så att han ska bli van med att fler kan lyfta hans hovar. Han var så duktig så! Om jag är jättelugn så blir han också det, så det är väldigt bra. Då förstår han att det inte är nått farligt!


Vill ni som ska till skolan imorgon veta en sak?
Jag är ledig och kan sova hur länge jag vill :D (har sagt det några gånger redan men i alla fall :D )

Nu sitter Tindra och jag här och har det mys! Ska nog sätta på en film :)


Nu är det muntliga i nationella klart!

Så skönt att ha det klart!!! Jag var väldigt nervös och jag blev lite smått röd i ansiktet kan jag säga men det gick bra! Alla sa att dom tyckte att det var bra, så vad kan man mer önska sig?

Nu har jag bara matte kvar och efter det så har jag långhelg! Har inte bestämt mig om jag ska jobba imorgon eller vad jag ska göra. Såklart så skulle det vara väldigt skönt att sova ut men pengar behöver man ju också.. På kvällen imorgon har jag i alla fall intaget i stallet så det blir väl att åka till stallet lite senare.

Idag jobbar jag nog idag och åker till stallet efter det. Clooney får vila idag och så borstar jag bara lite på honom och fixar hans hovar. Lilla pojken måste ju få vila också :)

Update från Destiny!

Jag pratar väldigt ofta med Destinys nya ägare och hon har det superbra!
Destiny går tillsammans med en vit c-ponny i hagen och ibörjan kunde inte dom två vara utan varandra en sekund, men nu har Destiny börjat fatta att hon kan bestämma, så nu jagar hon iväg henne lite. Men det blir nog bra!

Hon är tydligen en riktig piggelin just nu och vill springa in och ut från hagen.
Men hon börjar nog känna sig hemma där nu och är nöjd med tillvaron. Det ser ut som det på bilderna som jag har sett :)

Här är lite bilder som Sandra (Destinys nya ägare) har tagit:


Nu blogg att följa!

Nu har jag ännu en blogg att följa! Undra hur många bloggar jag följer egentligen.. ;)

Men nu har Henrik Barry från ponnyakuten 3 skaffat blogg :D

http://www.nattstad.se/HenrikBarry


Bildbomb på mig och Tim


Onsdag 18/4

Åh vad glad jag är! Fick precis reda på att vi får vara lediga på fredag :')

Skoldagen har gått helt okej, även fast jag inte gillar onsdagens lektioner.
Åkte till stallet efter skolan och miljötränade Clooney lite. Jag gick ut och gick med honom i skogen lite och en sak kan jag säga, det finns mycket läskigt där! Det finns harar, hundar, stockar, träd, däck och massa annat läskigt. Haha han är så rolig för hela kroppen skakar på honom när han blir så rädd.
Nu måste jag sätta mig och plugga engelska, matte och svenska. Tjoho!
Sen blir det mys med Tim!♥


Min dag började bra!

Eller inte, missade bussen.. Haha! Så jag tog bussen en timme senare och kom alltså en timme sent till lektionen. Men det gjorde inte så mycket i alla fall!
Idag i skolan hade vi djurhållning och hästkunskap. På djurhållningen hade vi en muntlig redovisning och på hästkunskapen så hade vi genomgång om hästens historia.
Efter en helt ok dag i skolan åkte jag till stallet och red Clooney och Doreen. Det var första gången jag red Doreen och det gick riktigt bra! Härlig häst :) När jag red Clooney så drev jag på honom en hel del, så att han skulle trampa på bra. Jag red först lite i paddocken och sen red jag även ut en sväng. Lite läskigt tyckte han att det var att rida ut men bra gick det! :)

R.I.P Heddan!
Ha det bra på dom gröna ängarna i Trapalanda!

Jag tänker på dig Jossan!!

"Ifrån mig du smög -
du lyfte du flög
Uppåt för att landa -
i eviga Trapalanda."
'
Om du vill läsa vad som har hänt, läs mer på Jossans blogg: http://himmelskadrommar.bloggplatsen.se/

Filmtips!

Häromdagen kollade jag på war horse och den var faktiskt riktigt bra!!
Jag har alltid tyckt att det är hemskt när hästar är med är krig, eller ja krig över huvudtaget..
Men filmen var riktigt bra så kolla på den när du har tid om du inte har sett den! :)

Presentation av oss!


Namn:
Clooney Mb

Född: 2009

Ägare: Rebecka Frosteman

Ras: Svenskt Halvblod

Om Clooney: Clooney är en glad 3-åring på ca 170 cm. Just nu är han en liten fegis och rädd för mycket, men det är på grund av att allt är nytt för honom. Men han har sin halvbrorsa Lindos i stallet, vilket är en trygghet för honom.

Clooney kommer från Markebäcks gård i Askersund. Jag hämtade honom den 31/3 2012 och det var en underbar dag i mitt liv. Det är en dag jag alltid kommer minnas, dagen då världens bästa häst blev min! :)


Clooney MB, valack f. 2009, e. Cheers Cassini u. Laura Biagiotti ue. Lasandos. Storhoppande, mycket fina gångarter, reslig och med unik stam, fadern endast i aveln under 2008. Farmor Fleur har gått WC med Michael Whitaker. Skrittad, travad och galopperad på under ryttare.

Rebecka (Ägare och ryttare)

Min ridkarriär:
Jag började rida år 2000 och då började jag med att rida på små ponnysar på två olika ridskolor. Sedan ställde jag mig i kö på Rocklunda för att lära mig mer om hästar och ridning. År 2002 började jag på rocklunda och red där i många år. Sedan 2004 var det en tjej som hade en shettis som hon behövde hjälp med, så jag började rida där också och så småning om kom det fler och fler shettisar som jag började rida och sköta. Girli och Gullan stog i det stallet då och jag började hjäpa Sylvia och Emelie med dem. Sommaren 2008 bytte Sylvia och Emelie stall till och då följe jag med och där har jag fått turen att börja rida och sköta Laiser. Men den 23 mars 2011 köpte jag min första egna häst Destiny. Jag hade henne i ett år och jag lärde mig väldigt mycket av henne den tiden. Jag sålde henne den 30 mars 2012 och den 31 mars 2012 köpte jag min underbara Clooney Mb.

Mobilnr:
073-6429955

Mailadress:
[email protected]

Födelsedag:
950131

Började rida år: 2000

Har haft häst sen:
23 mars 2011

Bästa hästminne: Har så många!! Men det är klart att det är när man köper sin häst :) Både när jag köpte Destiny och Clooney är riktigt bra minnen.

Något ni inte vet om mig:Jag har bott i Norge när jag var liten och jag bröt på norska när jag skulle prata svenska.

Favoritsysselsättning i stallet: Mysa med hästarna!


Mål med ridningen just nu:
Att Clooney och jag ska utvecklas tillsammans! :)


Klippt Tindra!

När jag såg att Allo hade klippt sin hund, som inte heller tappar päls, så kände jag att det var dags att klippa Tindra. Hennes hund blev ju så fin och jag vet ju att Tindra också blir så fin när hon är klippt. Så jag fixade det :)

Så före:


Efter:


Mycket sötare klippt!<3

Igår och idag!

Det blev ingen ridning igår heller! Jag tog ner honom i paddocken med grimma och longeringslina och så tränade jag honom på att följa mig, stanna när jag stannar, springa med mig när jag springer osv. I början var han lite dryg men det blev bättre sen! Det känns som att de är det jag måste träna honom på just nu. Även att inte vara rädd för allt, men det kan man inte göra en sån stor sak av.
Som min ridlärare i skolan sa: Man ska ignorera det som hästen gör fel och berömma det som den gör rätt!
Bra sagt tycker jag! :)
 
Imorse gick jag upp tidigt!! Innan skolan åkte jag nämligen till stallet och tog ut hästarna, fixade mat och mockade till Clooney. Det var skönt att få det gjort innan skolan eftersom han ändå skulle få vila idag. I skolan körde jag Nico och red Demiro. Dagen gick väldigt fort och det bästa av allt var att jag fick skjuts av mamma hem :)
Fina Demiro:


Ikväll blir det en lugn och skön kväll med filmtittande och lite plugg!

Kloka ord

En häst utan ryttare är alltid en häst,
men en ryttare utan en häst är bara en människa.


"Du älskar inte en häst för att den är vacker,
den är vacker för att du älskar den"


"Det är något med utsidan hos en häst
som är bra för insidan hos en människa"


Ridning förvandlar "jag vill" till "jag kan"
 

"För hästens felsteg bär ryttaren ansvar"

"Har du problem, ta reda på orsaken så har du lösningen."

"Du kan alltid leda din häst till vattnet -
men aldrig tvinga den att dricka."


Läste nyss det här! Väldigt bra att tänka på!

 Så enkelt och så betydelsefullt! Så hanterar du hästen.

 


Det är få hästböcker som omedelbart inspirerar och ger handfasta råd om hästhantering. Sven Forsströms senaste bok "Horsemanship från grunden" är en sådan bok som man önskar att alla som sysslar med hästar tar sig tid att läsa. Och LÄR sig av. Såväl hästar som människor har allt att vinna på att varje hästägare förstår det enkla i Forsströms förklaringar, som samtidigt är så betydelsefullt!


Det viktigaste som Sven Forsström förmedlar är att vi ska sluta med att skrika åt, slå och skrämma våra hästar. Det leder inte till lydnad, utan till rädsla hos hästen. En rädd häst lär sig inte. Man kan bara försvaga ett oönskat beteende med bestraffning, men inte förstärka ett önskat beteende.


Sven Forsström erkänner att bestraffning nog kan behövas ibland, men att det är klart begränsat som utbildningsmetod. Förklaringen till det är att bestraffning leder till smärta som i sin tur utlöser rädsla. En rädd häst följer sin instinkt att fly. Flykten är den starkaste instinkten hos hästen och det är den som vi har att arbeta med.
Otåliga och oförstående


Som hästägare är vi oftast otåliga och oförstående. Vi ger oss inte tid att betrakta hästen och dess kroppsspråk. Hästarna förstår inte vad vi säger till dem. De hör att vi säger något och förstår tonläget, men ordens innebörd är fullkomligt innehållslösa. Därför råder Forsström läsaren att vara tyst tillsammans med hästen.


Visst kan man använda röstkommandon, men att oupphörligt prata med hästen – helt ägna sig åt att prata med sina medryttare, innebär att man inte har fokus på hästen. Då missar man de tecken och det kroppsspråk som hästen förmedlar. Hästar är nämligen mästare på att tolka kroppsspråk, både vårt och hästarnas eget. Ställ dig vid hagen och studera hästarna! Se hur de interagerar med varandra. Det kan vara ett par öron som snabbt fälls bakåt. Ett huvud som ser ut att vilja nypa någon i skinnet. Ett par steg som tas åt ett visst håll. Och vad blir resultatet? Jo, den andra hästen flyttar på sig. De här små tecknen talade om något som är av största betydelse för hästen; rangordningen.
Den viktiga rangordningen


För att kunna samarbeta med hästen måste den uppleva att du är ranghögre än den. Det behöver inte innebära att du ska slå eller dominera hästen på ett elakt sätt. Det fungerar inte. Däremot kan du visa din ranghöghet genom att flytta hästen.


Att flytta varandra i flocken visar var på rangskalan man står. Hästarnas rang kan variera. Vissa har högre rang vid vattnet, vid saltstenen, när de ska gå ut eller in. Hästflocken kan också förändras genom att man tar bort en häst ur hagen. Då måste rangordningen gås igenom, en av "spelarna" har lämnat planen. Det här är en ständigt pågående interaktion – som ett samtal hästar emellan – och som skapar stabilitet. Att du som ska hantera din häst är ranghög gentemot hästen är förutsättningen för att hästen ska följa dig, lyssna till dig och visa dig respekt.
Flytta hästen i sidled


Och att visa sin ranghöghet – enligt Forsströms bok – är så enkelt och "basic" att man undrar varför många av oss inte har kommit på det själva. Genom att flytta undan hästen, hela hästen eller bara bakdelen eller framdelen, visar man vem som bestämmer. I Sven Forsströms bok finns det många enkla förklaringar och övningar. Dels från marken, där man alltid ska börja sitt samarbete med hästen, men också från sadeln. Många kan ha god kontakt och hantering med sin häst när man är på marken, men väl uppe i sadeln så har förutsättningarna förändrats och hästen har inte samma uppfattning om vem som ska följa vem. Då måste man även härifrån kunna påverka sin häst och visa vem som bestämmer.
Böj hästens hals


En häst som man inte kan hantera kan bli farlig. Vi själva kan aldrig med egen kraft hålla emot hästen. Den är starkare än vi, därför måste hästen inse att genom rangordningen så är det föraren eller ryttaren som gäller och den som den ska kunna lita på.


De enkla dominansövningarna går ut på att böja hästen hals. Eftersom våra hästar behöver lära sig allt från båda sidor, de är så kallat tvåsidiga, så räcker det inte med att lära hästen från ena sidan. Leder man alltid hästen från ena sidan, så får man svårigheter att byta sida när det behövs. Det gör till och med hästen stel i ena sidan om man bara hanterar den från ett håll.
Den viktiga eftergiften


Nästa övning är att flytta hästens bakdel Det kan man enkelt göra med att hålla i grimskaftet och peta mot hästens sida. Så snart den flyttar sig, ska man släppa efter på trycket. Det vill säga man ger EFTERGIFT, något som ständigt används i arbetet med hästar.


Att dominera hästen kan man också göra genom att låta den backa. Vill man visa hästen att det är jag som bestämmer, så låt den backa några steg.
Övning i att ledas i grimskaft


Att hästen är lätt att leda i grimma och grimskaft är A och O, menar Sven Forsström. Ändå så tycker många hästmänniskor att det inte är så viktigt att lära hästen att ledas i grimma. Forsström drar likheten mellan träningen av hundar, där man lägger stor vikt vid koppelträning. Man har allt att vinna på att hästen kan ledas Samtidigt ska man också lära hästen att inte kliva in på människans personliga område. En häst som trampar upp i en människa, visar att den själv har högre rang än föraren. Att slå till en häst då, leder inte till ömsesidig respekt, däremot att ta till de enkla och mjuka metoderna att flytta hästen ger resultat som hästen förstår.
Det egna kroppsspråket


Sven Forsström förklarar hur hästen ser på sin ägare. Han tar ett exempel när den som leder en häst tidigare har blivit trampad på högerfoten. Då håller man sig lite undan från hästen när man leder den för att skydda foten. Man kanske dessutom linkar och håller kroppen lite böjd ifrån hästen. Det här uppfattar den som om man flyttar sig för den och upplever sig då som ranghög i förhållande till människan. Räta på kroppen, se till att hästen inte går inpå dig genom att skaka i grimskaftet.


Helst ska man inte ha en tung karbinhake som kan skada hästen i ganascherna när man skakar i grimskaftet. Man kan också ha ett längre ledrep, gärna 4,5 m långt. Så har man möjlighet att hålla hästen ifrån sig under olika övningar. Man kan svänga med repänden mot hästens bakdel, så att den flyttar sig.
Som "schwischet" från svansen


Hästen är ju uppmärksam på kroppsspråket. Det innebär att det är enkelt att fösa undan hästar som man tycker kommer för nära eller som ska flyttas i en hage. Ta bara grimskaftet och sväng det som en hästsvans. Hästen fattar direkt att den ska flytta sig och det hela går att genomföra utan att hästen blir rädd eller att man behöver slå den eller använda piska. Tränger sig hästen för nära om man till exempel står inne i hagen peta på hästens bod och be den flytta sig bakåt. Det behövs inga stora krafter. En häst som kan känna en flugas promenad på skinnet behöver inga piskrapp för att lyda. När man petat på den flera gånger och den förstått att den ska backa, kan det räcka med att bara peka med fingrarna, så förstår hästen att den ska flytta sig. Man får magiska fingrar och de är det enda som är magiskt med horsemanship, menar Forsström. Resten är vettig hantering.
Okomplicerade övningar


Sven Forsströms bok är fylld med lätta okomplicerade övningar som stärker samarbetet mellan häst och människa. Han är också noga med att vi förstår att vi måste ge hästen tid att lära känna sin omgivning, sina hästkompisar, sina människor och det vi vill att den ska göra. Tålamod och omtanke om hästen genomsyrar de här enkla men effektiva metoderna. Många av dem har vi gjort, vi som gått på ridskola. Men vi har inte förstått hela innebörden av dem. Det gäller skänkelvikningar, öppna och sluta samt framdels- och bakdelsvändningar, volter och serpentiner. Vi har gjort dem för att lösgöra hästen, men i och med att vi förflyttar hästen, dominerar vi den också och visar den att det är vi som bestämmer över hästen. Och en nöjd och lycklig häst lyder instruktionerna, för den är trygg och vet vad man vill att den ska göra. Så snart hästen gör rätt får den den viktiga eftergiften, som ska ges omedelbart hästen gjort rätt. Inte tre sekunder efter att det rätta beteendet har visats, utan OMEDELBART. Tajming (att belöna i exakt rätt ögonblick) är något som vi måste bli bra på, för att hästen ska få den belöningen den förtjänar när den utför det beteende vi ber den om.
Handmata inte hästen


Handmata inte hästen, avslutar Sven Forsström sin bok. Genom att ge hästarna deras godis i form av morötter eller vad det nu kan vara på marken, golvet, i krubba eller hink, riskerar man inte att få nafsiga, pushiga och otrevliga hästar. Detsamma gäller vid utfodring i hagen. När hästarna fått sitt foder, stig inte tillbaka och gen dem, utan kör undan dem. Annars uppfattar de det som om du är underlägsen och lämnar fodret åt dem genom att vika undan. Mycket som vi inte tänker på i vårt beteende har en annan innebörd för hästen.
Egna rangstrider


Även om vi kan påverka vår egen rangstatus i förhållande till hästen, kan vi aldrig påverka deras inbördes uppgörelser. Många nya hästar i flocken kan få ta emot mycket stryk av sina nya "kompisar". Antingen får man acceptera det eller – om man är rädd att hästen ska skadas – sätta den i en flock där det går lugnare till. Oftast löser hästarna själva ranguppgörelserna. Det kan ta tid och man kan tycka synd om den häst som "mobbas". Ser man att hästen inte släpps fram till fodret, som till exempel många gamla hästar som kan köras undan av de yngre, då får man ta sitt ansvar och se till att de går i flockar där de behandlas väl.

http://www.equerry.se/doc/upload/rec/Recension%20HFG%20i%20Tidningen%20H%C3%A4sten.pdf


Bett

Jag blev ganska berörd av den här videon. Det är hemskt om hästarna får ont och vi människor inte lyssnar på dom utan tror att hästarna dummar sig och köper därför hjälpgrejer istället.
Kolla den här:

Bushäst!

När Elin skulle ta in hästarna idag så hade Clooney, Lindos och Pralin tydligen kommit i full galopp. Clooney först och dom andra två efter! Han har varit riktigt pigg och busig idag ;) Han hade haft svansen rakt upp och värsta hingstnacken! Min snygging :D

Inte våran dag!

Var det inte fredag den 13:e igår? Ja.. inte dag i alla fall, även fast jag funderar på om det är idag..

Först lasttränade jag honom och det gick inte bra.. Han kastade sig ut ur transporten och bara stressade omkring. Malin kom och puttade på honom bakifrån och då fick jag in honom en gång, och då nöjde jag mig med det.

Jag hade ju tänkt rida idag men eftersom jag lastträna honom ganska länge så tyckte jag att det blev för mycket att rida också. Så jag tänkte att jag tränar honom för hand nere i paddocken i bara 10 min någonting. Men han dummade sig riktigt! Han ställde sig en gång, bara drog i väg och höll på.

Nej, verkligen inte våran dag idag, men vi tar nya tag imorgon!! :)

Lördag! :)

Idag sov jag länge! Jag gick och la mig kl 1 inatt och vaknade kl 12 idag :) Skönt att sova länge ibland!

Jahapp, vad ska man göra idag?? Jo, jag ska plugga till svenska nationella, rida och fixa i stallet och sen chilla!
Vi ska ha muntlig framställning i nationella i svenska nästa vecka och vi får ingen lektionstid till att göra den så vi måste fixa hemma. Det är lika bra att börja direkt! Sen ska jag rida min lilla plutt idag också! :) Jag har inte bestämt om jag ska rida lite i paddocken eller om jag ska rida ut. Kanske lite av båda ;) Vi får se!

Tim ska lana ikväll så jag ska ha en skön hemmakväll med godis och massa gott!

Han ser ganska tjock ut på bilden.. menmen ;)

.............................................................................................................

Idag red jag ut med Clooney själv för första gången. Det var väldigt mycket som var läskigt tyckte han, men han skötte sig jättebra i alla fall. Om jag sa till honom att gå på i alla fall så gjorde han de. Vi gick till och med igenom massa vatten och det gick han bara rakt igenom. Men han blev svettig av den lilla ridturen eftersom han spänner och stressar upp sig så mycket. Men det var ganska bra att han inte hade så mycket energi kvar sen eftersom Paula (hovslagaren) kom idag. Han bråkade lite men han stressade mer upp sig när hon höll på med honom. Allt är ju så läskigt enligt honom! Men nu är det i alla fall fixat för ett tag!

Tim åkte precis hem.. Det är skönt att komma hem och träffa honom efter långa dagar! :)

Nu står sova på schemat!! Godnatt :)


Alla bilder :)

Här kommer alla bilder!:D

Min söta häst!<3

Bildbomb ikväll!

Under flera dagar har jag tagit söta bilder på Clooney men inte lagt upp dom på bloggen. Idag ska jag lägga upp alla så håll koll ikväll för då kommmer bildbomben!! :)

Otrolig häst och tjej!

Snacka om att vara ett med hästen!! Riktigt grym häst och tjej!! :)

Film när hon rider dressyr och hoppar, både barbacka och med sadel. Hon börjar hoppa runt 4.50 min.


Lång onsdag!

Har haft 4 lektioner idag, 2 biologi, engeska och matte. Dagen har gått fort, förutom matten som suger! Jobbade efter skolan i 3 timmar och åkte sen till stallet. Eftersom jag då kom till stallet sent och eftersom mamma väntade så mockade jag, fixade mat, fixade hovarna och borstade på honom. Blev inte mer än så..
Men imorgon har jag tänkt rida :) Skojsigt!

Imorgon kommer även min hovslagare Paula till Clooney. Riktigt skönt att hon kommer för att hans hovar behöver verkligen verkas! Får se vad man ska göra åt hans spricka i hoven, om det bästa är att slå på framskor. Vi får la se!

Efter en lång dag ska jag lägga mig i min sköna säng!!

Tisdag 10/4-12

Vilket underbart väder vi har? Eller har vi? Usch, det bara regnar och regnar :(

Jag hade i alla fall en kort dag i skolan idag! Gick från 8.30-11.30, riktigt skönt! Kom till stallet halv 1 och som tur var kunde min snälla bror hämta upp mig från busshållsplatsen så att jag slapp gå. I stallet fixade jag först mockning och mat och sedan tog jag in honom och fixade hans hovar med tjära, borstade lite på honom och tog sedan ut honom igen. Jag kände att jag inte hade någon lust att rida, longera eller något idag. Så han fick en vilodag i ruskvädret!

Fram emot kvällen åkte mamma och jag och simmade. Bra träning faktiskt! Roligare än att vara ute och springa eller något annat också. Att basta efter sitter ju heller aldrig fel :)
När vi kom hem hyrde vi  en film, "Love is not a crime" och den var faktiskt superbra. Kul när man hittar så bra filmer!

Tävling med Malin och träning med Clooney

Imorse kl 8 kom Malin och hämtade upp mig, jag följde med henne på tävling i Fagersta. Hon hoppade 1.10 och 1.20 och det gick bra, men ändå inte.. I första klassen såg han jättefin ut! Hon skulle lätt ha fått placering, om inte det här skulle ha hänt :/ Det är på 1.06 som det händer.



Men båda klarade sig utan skador så hon hoppade andra klassen med. Andra klassen gick bra och vi åkte hem nöjda :)¨

När vi kom tillbaka till stallet mockade jag och fixa mat till Klonkan ( mamma kom på det smeknamnet åt Clooney ) och så tog jag sedan in och brostade honom. På 3-årstestet ska man lösgaloppera dom så jag tog ner honom till paddocken och lösgalopperade honom lite, gick lätt som en plätt :)
Han blir väldigt nervös och rädd när man ska lasta honom så när vi ändå hade transporten framme så testade jag att lasta honom en gång. Han är så duktig för att han går in direkt även fast han är så rädd! Men det är lite svårare att komma ut för att benen skakar så mycket att han knappt kan lyfta dom. Haha min sötnos! Men det ska vi träna på så det blir nog bra det :)

Brorsorna och vatten

Brorsorna tycker om vatten, det märks! Men jag klagar inte ;) Älskar att bada med hästarna på sommaren så att ha en häst som också tycker om det skadar aldrig!:)

Ett pass i paddocken och en runda ute

Igår red jag clooney för andra gången. Det gick super bra och jag fick även en liten film och några bilder! Han är ju bara 3 år, så jag tycker att han sköter sig galant. Jag red även ut honom för första gången igår efter ett litet ridpass i paddocken. Lite läskigt tyckte han att det var såklart men kul var det också :)
Min fina!!<3


Haha fråga mig inte vad han gör..

Malin Ihleberg har filmat och tagit bilderna :)

Kan inte riktigt bestämma mig om jag ska åka på 3-årstestet med honom eller inte.. Men jag ska nog anmäla mig så att platserna inte tar slut och om jag ångrar mig så tar jag bara bort min anmälan.

Glad Påsk!

Godmorgon! :)

Idag ska jag och familjen till Örebro och vara där hela dagen och fira påsk med släkten. Åker bara förbi stallet och mockar och fixar mat idag, hinner inget annat. Ser fram emot dagen i Örebro i alla fall! :)

Glad Påsk på er!!


Fredag

Hello!

Den här dagen har jag bara varit en skön chilldag! Började dagen med att kolla på big bother med Matilda. Vi tog efter det en sväng till Clooney och mocka, borsta honom noga, fyllde på mat och vatten osv. Han fick vila idag eftersom han har gått två dagar i rad. Efter det åkte Matilda hem och jag har bara tagit det lugnt resten av dagen.

Sitter här och videochattar med Tim och kollar samtidigt på Galdiator. Bra fredagskväll :) Fast den hade varit bättre om han hade varit här såklart! ;)

Löshoppning

Idag fick jag sovmorgon, tjoho! Jag skulle ha jobbat men jag kände att jag behövde få sova ut. Jag sov till halv 11 och tog det bara lugnt efter det. Matilda kom vid 3 och innan det skulle jag ha städat, så vid 2 tiden satte jag fart med det.När Matilda hade kommit åkte vi direkt efter det till stallet för att löshoppa hästarna.
Det var första gången Clooney hoppade ute, så han skötte sig bra! :)

Uppvärmning!

Sen börja han hoppa lite :) Men han tyckte att det var lite lågt ;)

Men sen höjde vi lite och då hoppade han bättre! :)

Bra bakbensteknik har han i alla fall!

Sen en liten film också! :)



Fler bilder och filmer på alla andra hästar som löshoppades idag finns på stallets blogg. http://stallhubbo.bloggplatsen.se/

Resten av dagen har Matilda och jag bara chillat och tjockat oss! ;)
Men lite ska man väl få unna sig??

Red min pojke

för första gången idag! Så undebart!! Han var helt underbar med fantastiska gångarter! Klart att han var lite vinglig och så men han är ju bara 3 år och inte mycket riden. Så jag är sååå nöjd med min häst! Han trampade bra under sig, lyfte bra på benen, gick i form. Ja han var fantastisk :') Puss på min fina häst!
Tyvärr fick jag ingen bild, men nästa gång!

Jag fick med mig ett tredelat bett och en remontnosgrimma från hööks. Båda passade super på honom :)



Imorgon ska vi löshoppa hästarna också! :D De blir intressant!

Nu har jag jobbat klart

för dagen, men jag klagar inte ;)
Dags att sätta sig i bilden med mamma och åka till Erikslund. Mamma vill kolla på någon tröja och jag vill till hööks. Jag måste köpa en remontnosgrimma och ett tredelat bett.
Jag har intaget ikväll i stallet så jag åker ut senare. Då ska jag longera pojken med sadeln på. Jag har tänkt rida honom för första gången i helgen så det blir intressant. :)

Skriver mer ikväll! Vi får se vad jag kommer hem med från Erikslund! ;)


haha ja min häst är en tjockis som springer runt med mat i munnen ;)


Ny hästbutik på internet!

Den 2 april startar nätbutiken Horsemeup.se för den växande skaran hästintresserade i Sverige. Där säljs kvalitetsvarumärken för häst och ryttare inom alla ridsportgrenar. Bakom står Monica Sjösvärd som har varit aktiv ryttare sedan barnsben och med bakgrund från konfektionsbranschen.

– Jag har själv saknat en ridsportbutik som säljer produkter från dom flesta kända varumärken, av god kvalité och dessutom för alla ridsportgrenar. Varför ska det inte finnas ett Nelly.com för oss hästintresserade? Därför tog jag saken i egna händer, säger Monica Sjösvärd, VD och grundare av Horsemeup.se – som sa upp sig från sitt jobb i textilindustrin för att göra något nytt inom ridsportbranschen.

Horsemeup.se kommer att förse Sveriges hästintresserade med kvalitetsvarumärken för häst och ryttare. Förutom dom vanligaste produkterna som exempelvis ridbyxor och grimmor kommer webbutiken även innehålla utrustning för flera specifika ridsportgrenar som hoppning, dressyr, galopp, trav, western, körning med flera.

– Med min långa erfarenhet kan jag erbjuda mina kunder stor kunskap och produktkännedom. Vi vänder oss till kunder som vill ha varumärken med god kvalitet och det senaste inom både stil och material, säger Monica.

Monica på Tocano, en 12 årig Lusitano som hon själv importerat från Portugal. Tillsammans tränar och tävlar dom i den relativt nya grenen Working Equitation.

http://www.horsemeup.se/


Tisdag- stallet fm och jobba em

Godmorgon!

Det är en väldigt trött Becka som sitter och skriver det här..
Idag jobbar jag eftermiddag, alltså från 13.00-19.00. Men jag är uppe så tidigt för att vi åker en timme innan vi börjar jobba så att man ska hinna byta om och det tar en halvtimme med bil dit. Sen ska jag hinna till stallet innan jobbet också! Skönt och få det klart så slipper man åka dit så sent.

Idag tänker jag miljöträna Clooney genom att gå omkring och kolla på läskiga saker. Läskiga saker för honom är presseningen, konor, lite högre ljud osv. Han är rädd för lite allt möjligt just nu! Men det blir bättre :)
Måste även fixa hans hovar med tjära. Jag ställer han längst ner i stallgången så att om han backar kommer han emot väggen. Annars skulle han nog backa tills han kom loss. Så det funkar bra i alla fall!

Måndag!

Hejsan Svejsan!

Idag jobbade från 7.00-15.00. Det var en ganska stressig dag på jobbet med mycket patienter. Efter jobbet kan ni kanske gissa vad jag gjorde? Japp, jag åkte till stallet! ;) Han är fortfarande lite nervös men han har blivit mycket bättre i alla fall. När jag kom till stallet började jag med att mocka och fixa. Efter det tog jag in honom och fixade hans hovar med tjära, själv för första gången. Han höll på och tramsa omkring lite men det gick helt okej. Han fäller gaaaanska mycket nu också så att efter det stod jag och borta honom väldigt länge. Allo och Jennie skulle sedan ut och skritta deras pållar så då gick jag och Clooney med. Det kom en cykel och det var en kille som höll på med något i ett garage som lät högt, så lite miljöträning blev det! :)

Ikväll kommer Tim och det är även 30 grader i februari på TV. Toppen!

Brorsorna, Lindos och Clooney!

Clooneys andra dag

I stallhubbo har gått bra!
Han är fortfarande lite skakis men börjar lugna sig. Idag longerade jag honom lite i paddocken, pigg och glad var han. Fixade även hans hovar med tjära, borstade honom och så släppte vi in Bellton i hagen också. Det gick ganska bra! Bellton bestämmer ju helt klart, men Clooney kan säga ifrån. Men så fort Clooney kommer i närheten blir han bortjagad. Det blir nog bättre om någon dag när dom har lärt känna varandra. :)

Åkte till Kajen Café och åt med Mamma, pappa och Sebbe fram mot kvällen. Trevligt! På vägen hem åkte vi förbi stallet så att jag kunde ta in Clooney. Han klagade i alla fall inte för att det började precis hagla då, usch! Men då var han lugn och fin när han hade fått komma in. Det var första gången Sebbe och pappa fick se Clooney och det dom hade att säga var: Han är inte liten! Haha ;)

RSS 2.0